Ervaringen van Samyama cursist Djujan Bijstra

Na 3 jaar docentenopleiding Raja Yoga bij Samyama vraag je je af: “Wat heeft het mij gebracht?” Het korte antwoord: Heel veel!! Vooral dat ik meer van mezelf, mijn omgeving, en het leven in het algemeen ben gaan houden! Dat ik op mijn hoofd kan staan is ook leuk, maar dat is eigenlijk bijzaak.

Dat klink best wel groot: “dat ik meer van mezelf, mijn omgeving en het leven ben gaan houden”. Hoe is dat eigenlijk zo gekomen voor iemand die vrij kritisch en rationeel is en niet bekend staat om zijn zonnige kijk op het leven? Dat komt o.a. doordat de opleiding drie invalshoeken heeft die samen meer zijn dan de som der delen: een fysiek deel, een mentaal deel en bovenal een gevoelsdeel. Het fysieke deel is wat de meeste mensen kennen van de ‘sportschoolyoga’: de houdingen (asana’s). Met het mentale deel bedoel ik de filosofie die behandeld wordt. We lazen een aantal boeken zoals de Yoga Sutra’s van Patanjali en de Bhagavad Gita en daar werd elke les iets uit besproken. Interessante materie die soms een voor mij geheel nieuwe kijk op het leven gaf. Maar het meest bijzondere vind ik dat mijn gevoelsleven rijker is geworden en me meer bewust van ben van mijn gevoelens. Alles wat je doet tijdens de les, doe je vanuit je hart, je doet het met een intentie, ook een eenvoudige Yoga houding. Als je een houding doet en je focus is er geheel op gericht om aanwezig te zijn in de houding, dan krijgt de uitvoering daarvan een andere kwaliteit dan alleen simpelweg op 1 been staan, of op je hoofd staan. Door dit, met deze intentie, regelmatig thuis te oefenen neem je dat vervolgens mee in het dagelijks leven. Het gaat er niet om dat je de dingen perfect uitvoert, maar dat je het met volle aandacht en toewijding doet, zonder te hechten aan het resultaat, maar dat te accepteren zoals het is. Ja, ja, Yoga clichés ik weet het, maar echt: door dit steeds weer opnieuw met deze mindset te oefenen ontstaat er op een gegeven moment verandering in je gedachten en gevoelsleven.

Als kers op de taart wordt er elke les een uitgebreide meditatie gedaan. Ik heb de tijd nooit bijgehouden, maar ik schat gemiddeld zo’n 40 minuten. Het basisidee van Raja yoga is dat de Yoga houdingen en ook de ademhalingsoefeningen (Pranayama’s) een opmaat zijn voor de meditatie. Bij het doen van de meditaties helpt de prachtige plek in het bos van de Theosofen in Naarden, waar Samyama haar opleidingen geeft, enorm mee. Zelfs als de kinderen uit hun dak gaan in het achter het bos gelegen pretpark Oud Valkeveen heerst er op het landgoed een diepe rust. Samen met je groepsgenoten verkeer je in absolute stilte en hoor je alleen de geluiden van het bos, het ruisen van de wind, en het zingen van de vogels. Door deze opleiding is meditatie een belangrijk onderdeel van mijn leven geworden, het is nu een vast onderdeel van mijn dagritme. Niet omdat het werd opgelegd, maar omdat ik zelf voel hoe veel het me brengt. En dat beperkt zich niet tot het half uur zitten op mijn kussentje, maar ik neem het mee de dag in. Ik doe de dingen meer vanuit rust en aandacht, ben beter geconcentreerd en heb meer plezier in wat ik doe.

En voel ik me dan ook echt Yogadocent? Mwah, niet perse. Ik zou wel kunnen lesgeven en zou het ook leuk vinden, maar het is net als met autorijden; je moet het vooral leren door te doen. In die zin dekt de naam ‘docenten opleiding’ wat mij betreft niet helemaal de lading. Het is meer een opleiding tot persoonlijke en spirituele ontwikkeling en wat mij betreft is dat zeker gelukt!

Oh ja, nog één ding: de docentes; Saskia, Monica en Geesje. Die waren echt top! Wijs, lief, inspirerend, betrokken, scherp indien nodig en een voorbeeld voor de cursisten! Soms een tikkeltje stichtelijk, maar gaandeweg heb ik leren luisteren met mijn hart in plaats van alles te willen begrijpen en beredeneren en kon ik de ‘irrationele onderwerpen’ een plek geven. Dames heel erg bedankt daarvoor; jullie hebben me uit mijn comfort zone gehaald en mij een nieuwe, inspirerende kijk op het leven gegeven!!